Gouden tips om je grenzen te bewaken

door | 0 Reacties

Dit heb je wel vaker gehoord: je moet je grenzen aangeven!
Maar hoe geef je je grenzen aan wanneer je je eigen grenzen niet kent? Want dat is de reden dat je een burn-out hebt gekregen.

Oneindig oprekbare grenzen

Nog voordat ik een burn-out kreeg, was ik zeer trots op mijn eindeloze en zeer elastische grenzen. Ik dacht niet eens aan mijn grenzen want ik was daar niet mee bezig. Ze voelden oneindig rekbaar tot het elastiek knapte. En zelfs toen viel het kwartje van mijn grenzen bewaken steeds niet. Ik kreeg wel goedbedoelde adviezen om eigen grenzen aan te geven maar door deze adviezen raakte ik nog meer in de war. Niemand vertelde me hoe ik mijn grenzen kon aangeven. Ik vroeg elke keer hoe ik erachter kon komen waar die grenzen liggen? Waar ligt die lijn? Hoever kon ik gaan voordat ik moest stoppen? Ik begon dat advies best irritant te vinden want ik kon daar niets mee. Ik moest het helemaal zelf uitzoeken en daar had ik geen puf voor.

Hoe dan?!

Dat is een enorme worsteling geweest. Wat zijn mijn grenzen? Het is net als tegen een blinde zeggen dat hij voor de lijn moet gaan staan. Deze blinde ziet geen lijn en hoe weet hij dan waar hij moet gaan staan? Zo voelde ik me. Ik had behoefte aan praktische tips. Iemand die kon aangeven hoelang ik bijvoorbeeld in de tuin bezig kon zijn, als ik een keer al naar buiten ging. Het was voor mij een hoge drempel:  deur openen, één stap naar de achtertuin zetten. Het voelde zo zwaar dat ik dat niet kon. En als ik een keer daar was, ging ik lekker tuineren. Dat ging weer wel. Ik snapte niet waarom dan één stap zetten zoveel moeite kostte en met planten bezig zijn veel rust gaf hoewel dat fysiek meer belastend was.

Zoektocht naar praktische tips

Ik kon dus niets met de goedbedoelde adviezen zonder praktische tips. Zo was ik een keer in de tuin bezig. Het was heerlijk weer, ik voelde me goed. Nog even dit, nog even dat. Ik voelde me nog steeds goed en voelde niet dat ik moe was. Ik dacht steeds waar zijn dan mijn grenzen? Hoe weet ik wanneer ik moet stoppen? Ik dacht dat ik iets zou voelen of merken. Maar ik voelde me goed en was heerlijk bezig, had zeker voldoende vitamine D gekregen en was trots wat ik in de tuin had gedaan.
Vervolgens lag ik drie dagen plat. Enorm gefrustreerd! Waar was dat signaal? Waar lag mijn grens? Waar was die lijn? Dit wil ik niet nog eens meemaken!

Grenzen stellen, ja! Maar hoe dan? Ik ging op zoek naar de stappen die mij hielpen om mijn grenzen te leren kennen om vervolgens mijn grenzen te kunnen aangeven. Want je kunt je grenzen pas aangeven als je ze kent!

De verwachtingen blijven

Want laten we eerlijk zijn, ook tijdens een burn-out voel je dat anderen veel van je verwachten!

Je werkgever verwacht bijvoorbeeld dat je in contact blijft met je collega’s, dat je regelmatig koffie gaat drinken met hen, dat je af en toe je mails checkt enzovoort.

Thuis verwachten ze van dat je aandacht geeft aan je kind(eren) en je partner. Dat je ook af en toe  of zelfs dagelijks kookt en zo nu en dan het huis opruimt. Boodschappen doen is toch niet zo moeilijk!

Daarnaast moet je reïntegreren en volg je een therapie waar ze van je kunnen vragen dat je dagelijks minstens 20 minuten gaat bewegen, elke dag minstens 20 minuten ontspanning gaat zoeken, dat je dingen doet die je leuk vindt want dat is goed voor je herstel. En dan komt ook de vraag op: wat vind ik eigenlijk leuk? En waar haal ik energie om die leuke dingen te doen?

Rust nemen komt later wel?

Tijdens de zoektocht naar mijn grenzen die buiten mijn horizon lagen, ontdekte ik dat ik me onder andere snel geïrriteerd en gefrustreerd voelde, kort lontje had, afreageerde op mijn geliefden, snel geprikkeld was, boos was en nog meer schuldgevoel ontwikkelde. Daarnaast merkte ik op dat ik een paar dagen fysiek nergens meer toe in staat was wanneer ik geen rustmomenten nam, wanneer ik verschillende verplichtingen had.

Ik zag dat er een soort patroon ontstond. Vaak ruilde ik mijn rust om voor boodschappen doen en koken want “wat voor moeder ben ik dan als ik in de basisbehoeften van mijn kinderen niet kan voorzien”. Dat rusten, dat komt wel wanneer ik gekookt heb, dacht ik…en zoals een bekende uitdrukking luidt: ‘van uitstel komt afstel’. En van afstel voelde ik die emoties en gevoelens opkomen: gefrustreerd, geïrriteerd, mezelf kwalijk nemen, boos op mezelf en op iedereen etc.

Startpunt: waarnemen wat je voelt

Deze gevoelens en emoties zijn een signaal dat je over je grenzen heen bent gestapt. Ik weet dat je tijdens een burn-out enorm labiel bent en stemmingswisselingen hebt. Maar geloof me, wanneer je je grenzen kent en deze aangeeft, zul je je emotioneel stabieler voelen.

Dus neem je irritatie, frustratie, boosheid en alle negatieve emoties en gevoelens waar. Ze zeggen dat je iets te veel gedaan hebt. Je emoties geven aan dat je iets hebt toegezegd wat je eigenlijk niet wilde. Je hebt misschien ‘ja’ gezegd terwijl je innerlijke stem heel hard ‘nee’ riep. Ze geven aan dat je te lang bent doorgegaan met een activiteit. Ze geven aan dat je niet voor jezelf bent opgekomen.

Je grenzen zien als schrikdraad

Zie  jouw grens als een schrikdraad. Je wil niet zo dichtbij het schrikdraad komen dat je het aanraakt. Je blijft er liever zeker een meter vandaan.

Okey, je weet nu wat jouw grens is. Hoe zorg je ervoor dat je die niet aanraakt en op een veilige afstand blijft?

Dat was ik ook gaan ontdekken. Ik deel graag een drietal tips met jou. Pas ze toe, bouw ze op en je zal merken dat je veerkracht toeneemt.

Tip 1.  Laat je ‘ja’ en je ‘nee’ overeenkomen met je innerlijke stem.
Tijdens een burn-out is je innerlijke stem veel helderder en veel luider. Het enige wat je hoeft te doen wanneer iemand je ergens om vraagt, is enkel hardop zeggen wat je innerlijke stem zegt.
Wat je kan doen, als je de ander niet wil ‘kwetsen’ door ‘nee’ te zeggen is je kwetsbaar opstellen en zo open en eerlijk mogelijk aangeven dat je je grenzen leert aangeven en dat je daarom ‘nee’ moet zeggen. Dat het heel moeilijk is voor jou, maar dat je aan het leren bent om goed naar jezelf te luisteren. Want alleen op deze manier kun je goed herstellen. En wat de ander dan denkt? Laat dat aan de ander over. Dat is niet aan jou. Je hoeft je niet bezig te houden met andermans hoofd. En zo help je de ander ook om ‘nee’ te kunnen ontvangen. Je creëert zelfs een win=win situatie. Maak je deze mindset eigen!

Tip 2. Stel tijd in wanneer je ergens mee bezig bent.
Of het nu stofzuigen is of je met kinderen bezig bent, koffie drinkt is met een collega, koken of wat dan ook. Spreek met jezelf af dat je maximaal 20 minuten voor een activiteit neemt. Zet de timer aan zodat je niet steeds zelf de tijd in de gaten hoeft te houden. En als de wekker afgaat, stop je. Dit kan in het begin lastig zijn want je bent dit niet gewend, je was altijd continu bezig. Maar vertrouw het proces!

Tip 3. Zeg wat je echt vindt.
Je vindt het moeilijk je mening te geven. Je wil harmonie en vrede bewaren, want je denkt misschien dat er mogelijk een ‘conflict’ zou ontstaan. Je vermijdt spanningen en daarom houd je liever je mond. Vrede en harmonie naar anderen toe vind je belangrijk maar binnen in je is er een groot conflict en daar deed je niets mee. Nu is de tijd om juist daar iets aan te doen!
Spreek met jezelf af dat je leert jezelf te uiten. Geef jezelf de ruimte en de tijd om dit te leren. Dat is heel waardevol en heel belangrijk voor je herstel. Je hoeft niet te denken wat de ander zal denken. Laat dat aan de ander over. En besef dat mensen in je omgeving er misschien van gaan schrikken dat je nu wel je mening uit, want dat zijn ze niet gewend van je.  Wat je gaat merken wanneer jij voor jezelf kiest, je eigen mening uit, is dat de ander rekening begint te houden met jou.

Zo werkt het met grenzen aangeven. Nu je dit weet, is het vooral oefenen, veel doen. Zo krijg je het steeds beter onder de knie. Het begint met het gewoon doen. De rest volgt vanzelf.

 “Grenzen stellen betekent erkennen dat jij net zo belangrijk bent als de ander.” ~Gaiane~

Wees lief en zacht voor jezelf.

Wil je definitief uit je burn-out komen? Ben je overspannen en wil je burn-out voorkomen? Ik help je daar graag bij. Als ervaringsdeskundige weet ik wat je voelt en hoe graag je uit je burn-out wil komen. Ik heb een krachtige HART methode ontwikkeld die helpt definitief afscheid te nemen van je burn-out en alle klachten die daarmee te maken hebben.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Boek nu het gratis HART Gesprek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download heb e-boek

Kies voor jezelf

De eerste stappen naar definitief herstel van je burn-out